Mitt nivå da jeg startet

Må man kunne sy når man starter på Søm og Design ved Folkeuniversitet Øst? Men du kunne sy?

Jeg hadde noe erfaring med å sy fra mønster fra før av og visste hva sømmon(sømrom), rett-søm og sikksakk-søm var. Likevel var forståelsen for en sømbeskrivelse, rekkefølgen for hvordan ting bør gjøres i, liten. Noe som førte til at jeg prøvde meg fram på egenhånd med varierende resultat, selvfølgelig!  Da fant jeg ut hvordan ting kunne gjøres, men stusset ofte på om jeg løste ting på en veldig tungvint måte og lengtet etter en enklere måte å løse utfordringene på. I ettertid har jeg funnet ut at noen ting kan gjøres lettere, mens andre ganger må man smøre seg med tålmodighet.

Dette skjørtet lagde jeg våren 2017. Synes selv det ser helt greit ut på avstand. Ved en nærmere betraktning derimot…

Jeg lagde et sirkelskjørt, med inspirasjon i en blogg jeg leste. Siden jeg valgte et stoff med print, valgte jeg å lage to deler slik at blomstrene peker oppover midt foran (MF) og midt bak (MB) og sidesøm. Det jeg ikke hadde et bevisst forhold til var at dette var et jersey-materiale, det er altså stikket og ikke vevd. I jersey-materialer er ofte mer stretch enn i vevde-materialer. Da jeg klipte ut en halvsirkel i hver del for å få plass til livet, tenkte jeg ikke over at jeg klipte på skrå av trådretningen. Det som skjer når man skråklipper, er at stoffet bli enda mer elastisk. Det førte til at livet ble alt for stort! Jeg valgte derfor å ha fór, et vevd polyesterfór, i skjørtet. Det stabiliserte hele livet (heldigvis!). Livet var fremdeles litt i største laget, så jeg valgte å sy noen innsnitt, noe som er helt rimelig. Det som er noe snodig er at jeg sydde det til fra utsiden med en synlig søm. Haha, jeg ler! Det jeg ikke visste på dette tidspunktet var at det finnes noe som heter «usynlig glidelås». Da jeg ikke visste dette, brukte jeg en vanlig glidelås og prøvde å gjøre glidelåsen usynlig! Det er gøy å se tilbake på. Gir meg selv et klapp på skuldra for forsøket. Jeg ser også at jeg ikke fikk til en fin gjennomføring av den heller, haha! Grunnen til det er nok fordi jeg la inn en glidelås midt i stoffstykket, noe som betyr at det ikke egentlig er stoff nok til en glidelås, slik at da jeg brettet stoffet over glidelåsen ble det for mye stoff i underkant av den. Det resulterte i en bulk. 

Dette var noe erfaring jeg hadde med meg før jeg startet og det har jeg satt pris på! Likevel er det ikke nødvendig å ha denne forkunnskapen, det er bare en fordel, akkurat som det er en fordel å hatt noe med idrett å gjøre før man velger å studere idrett. Klassen er liten, slik at vi får god oppfølgning underveis! Hvis du har lyst til å lære deg å sy og har tid, vil jeg anbefale dette årsstudiumet!

Legg igjen kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites